Greta Gustafsson har lyckats komma in på Dramaten endast 17 år gammal. Där möter hon Mimi Pollak. Greta känner sig udda på Dramaten. Hon är den enda elev som ”bara” gått i folkskolan på Södermalm. Hon och Mimi blir goda vänner. Mimis familj är annorlunda, levnadsglada och bohemiska.

Greta följer med Mimi till familjens sommarställe, Hammarö, utanför Karlstad. Hon stortrivs och upplever att detta är paradiset. Ett träslott med detaljrik ornamentik hopsatt av någon som måste ha haft fruktansvärt roligt. Mimi och Greta sover i samma rum i en herrskapssäng. Gretas hem på Blekingegatan 32 är en annan värld. Mimi får efter en fest äntligen följa med henne dit. En sliten lägenhet där de får lyssna på moderns snarkningar medan de övernattar i kökssoffan. På fotot från Dramatens elevskola syns Greta bakom Mimi hållande hennes hand. Hon tittar inte in i kameran utan på Mimi.

Lena Einhorn har i sin roman utgått från Mimi Pollaks och Greta Garbos brevväxling under tiden vid Dramatens elevskola och efteråt. Av det materialet har hon gjort en fascinerande berättelse om två unga kvinnors kärlek i en annan tid.

Carina Lillkvist, Bibliotekarie
Mariehemsbiblioteket, Umeå

Förlagets presentation