En normbrytande kärleksfull och poetisk westernskildring som har allt. Stämningsfulla landskap, dramatik, brutalt ohyggligt våld, action, vänskap och kärlek.

I historiens centrum finns vänskapen och kärleken mellan Thomas och John och längre fram också kärleken till det barn som de tar hand om. Thomas och John möts när de fortfarande nästan är barn, klädda i trasor av kläder som varit säckar. De har krupit ner och gömt sig under samma buske i ett dike för att ta skydd för natten.

Thomas har flytt svältens Irland, han är den enda överlevande från sin familj. John är föräldralös och har rötter i den amerikanska urbefolkningen. De finner med ens trygghet hos varandra och blir sammanlänkade.

För att överleva tar de jobb på en bar där de får klä sig som kvinnor och dansa med gästerna. Längre fram blir de soldater, först i krigen mot urbefolkningen och sedan i inbördeskriget.

I skildringarna från krigen så utmanas läsaren att ta in och förstå det ambivalenta i vänskapen och det mänskliga hos soldaterna i kontrast med de ohyggliga massakrer de begår mot ursprungsbefolkningen. Människorna är här liksom i verkligheten mångtydiga.

Boken är på 245 sidor och kan varmt rekommenderas till alla slags läsare.

Magnus Kronlund, bibliotekarie
Umedalens bibliotek, Umeå

Förlagets presentation