Mickan som går i mellanstadiet och när boken börjar ska hon precis byta skola. Mickan är transperson och hon ser framemot att äntligen få vara sig själv när hon får börja i en ny klass. I den nya skolan träffar Mickan nya kompisar och tillsammans råkar de ut för en del spännande och roliga saker.

Det är jag som är Mickan är en rolig och varm bok och kan med fördel högläsas för barn mellan 8-12 år. Boken handlar en del om hur det är för Mickan att vara trans men på många sätt är det en bra bok om vänskap, mod och att våga stå för den man är med en transperson i huvudrollen. Det finns mycket att diskutera och fundera över i boken om man vill lyfta frågor om trans.

Fler positiva berättelser om livet som transperson behövs och det fina med boken är att den tar upp frågor om hur det kan vara att behöva kämpa för att få vara sig själv, alldeles oavsett om en är transperson eller inte. Det är jag som är Mickan är en bok som alla barn borde få läsa. Boken kan också fungera kunskapshöjande för vuxna som möter barn med transidentitet och kan med fördel läsas av lärare, föräldrar och andra som jobbar med barn.

Helt enkelt en viktig och riktigt läsvärd bok!

Klara Ferneman, bibliotekarie
Ersboda bibliotek, Umeå 


Boken handlar om handlar om Mickan som inte vill leva som en kille, utan hon vill vara Mickan.

Mickan blir mobbad i skolan men när familjen bestämmer sig för att flytta, så bestämmer Mickan att nu är det dags att leva som Mickan , inte som Mikael..

Lärarna på den nya skolan, vet om Mickans hemlighet, men inte klasskompisarna.

Det går bra för Mickan i den nya skolan och hon får kompisar, men det känns jobbigt att inte berätta för sina klasskompisar, för tänk om de inte vill vara hennes kompis länger om de får veta Mickans hemlighet.

Boken handlar om mod och vänskap och om att våga vara sig själv. Det är en lättläst bok om att vara en ung transperson.

Åsa Grubbström, biblioteksassistent
Umeå stadsbibliotek

Förlagets presentation