Illustratör: Quentin Blake

Översättare: Barbro Lagergren

Dennis älskar att spela fotboll. Han har också en annan passion, en hemlighet, som han absolut inte vill att hans storebror, pappa eller någon annan ska få reda på. Han älskar att titta i modemagasin, speciellt ett nummer av Vouge, där en kvinna på framsidan har en gul klänning. Den påminner honom om mamma som lämnade familjen för flera år sedan.

Pappan har varit ledsen sen dess och brände upp alla foton, utom ett som Dennis lyckades rädda och tittar på i smyg.

Efter att av misstag ha sparkat in en boll på rektorns kontor får Dennis kvarsittning. Där är också en annan elev, Lisa, som är två år äldre. Alla är kära i Lisa, även Dennis, men hon är ouppnåelig. Hon sitter och ritar modeteckningar under kvarsittningen och Dennis tjuvkikar. Lisa börjar prata med honom och han får följa med hem till henne. Dennis har hamnat i himmelriket. Han får prova hennes kläder, klänningar, klackskor, han blir sminkad och får prova peruk.

Lisa övertalar Dennis att gå ut när han är klädd som tjej. Inte ens kioskägaren känner igen honom. Lisa får en idé. Dennis skulle kunna gå till skolan och låtsas vara Lisas utbyteselev Denise från Frankrike. Ingen kommer märka att det är Dennis. Efter lite tvekan går han med på det, vilket får oanade konsekvenser.

Det här är en bok som blandar humor och allvar på ett väldigt fint sätt.

Johanna Dahlgren, Bibliotekarie
Hörneforsbiblioteket, Umeå

Förlagets presentation