Omslagsdesign Jesper Holm

Equilibrium handlar om Ari som arbetar som kemist och forskare vid universitetet i den förmögna staden Kintoro i ett rike som heter Bardosa. De flesta män i den här världen har en gul tatuering och de flesta kvinnor har en blå. Ari är varken man eller kvinna och har därför en grön tatuering.

Som forskare har Ari just tagit fram ett självantändligt ämne som reagerar med syre och som det krigförande Bardosa vill använda som vapen i sin kamp mot kolonierna. Men historien får en hastig vändning när Ari tvingas försvara sig mot en attack och av en slump upptäcker att hen har övernaturliga krafter i svartkonst. Ari förstår genast att hen måste fly, eftersom utövande av svartkonst är olagligt i Bardosa.

Ari flyr ombord på skeppet Salamander som är på väg till Porto du Luando. Aris första tid ombord på skeppet Salamander är en ganska rolig episod i boken då Ari inte kan någonting om båtar. Dock är Ari noga med att dölja sin tatuering ombord på båten och fast besluten att inte heller säga något om sitt yrke eller sin uppfinning. Men runt om rasar ett krig och Ari som redan från början varit en bricka i spelet får det allt mer hett om öronen. Till råga på allt har ju en gammal siare uttalat sig illavarslande om Aris framtid…

Anna Jakobsson Lund är en skicklig berättare och språket är gudomligt. Som läsare tas en med på en vindlande äventyrsberättelse som inkluderar en förutsägelse, en resa, ett krig och ett öde som inkluderar en mängd övernaturligheter. Huvudpersonen Ari är stark i sin identitet som både man och kvinna och väl medveten om att hens gröna tatuering inte på något sätt är unik. Intressant och normbrytande i boken är även att alla ledande positioner såsom rektorer, kaptener och officerer innehas av kvinnor. Equilibrium är riktigt bra normbrytande fantasy!

Karin Stenlund, 1:e Bibliotekarie i Malå

Trailer för Equilibrium

Förlaget