Bild: Jeny Behmer

Boken handlar om Fanny vars föräldrar skiljde sig flera år sedan. Hennes pappa har en ny relation och boken tar sin början i att Fannys mamma berättar för henne att hon träffat någon.

Först blir Fanny glad över att hennes mamma också hittat någon men när det visar sig vara en annan kvinna reagerar Fanny med förvirring och förstår inte vad eller varför detta händer just henne och hennes mamma. När hon får höra att det är Lindas mamma som är hennes nya kärlek blir hon bestört och skäms över dels sin mamma men dels över att hon själv känner och tänker som hon gör.

När Fanny kommer till skolan dagen efter har några andra barn fått veta hur det står till mellan Fanny och Lindas mamma. De retar flickorna och skolan pratar med klassen om olika sorters kärlek och att alla kärlekar är lika mycket värda.  

Den här lättlästa kapitelboken utgår Fannys perspektiv och hennes första upplevelse av samkönad kärlek. Den visar tydligt hur omgivningen kan reagera och hur en själv kan reagera utifrån det. Den är också lättsamt informativ om begrepp och innebörd. Den kan säkert hjälpa barn som är i samma sits som Fanny, när allt är riktigt nytt och svårt att förhålla sig till.

Barn som behöver känna att de inte är ensamma eller dumma när de ställs inför något nytt och för dem annorlunda. I slutet av boken finns diskussionsfrågor som kan vara bra för lärare eller annan personal i händelse av att det i en grupp finns en ”Fanny”, eller när de pratar om kärlek och allas lika värde generellt. Boken är vackert illustrerad, skriven för barn som är 6-9 år.

Cecilia Ström, Skol- och folkbibliotekarie
Norsjö Bibliotek

Förlagets beskrivning