Ann-Cathrin och Christer tipsar

Nu:  Anton, en ung man som precis tagit studenten och fått jobb inom hemtjänsten. Han har också träffat en man som han älskar, men han känner sig lite osäker på förhållandet då det är en viss åldersskillnad mellan honom och Peter. Det märks särskilt när de skiljs åt för att Peter måste åka utomlands för ett jobbuppdrag.

I sitt jobb träffar Anton på en gammal, surmulen och tyst man, Alexander Kovac. Nästan 100 år gammal har Alexander inrättat sitt liv i sitt kök, som han inte verkar lämna. Han pratar inte, utan dunkar endast med sin käpp i golvet för att svara ja eller nej. Anton blir fascinerad av denne gamle man. I lägenheten finns bilder på nakna män. Och där finns också hästar av olika slag.

Då: en historia som börjar på ett barnhem utanför Prag 1926, där de två vännerna Sascha och Janek växer upp. Då de inte blir rättvist behandlade på barnhemmet, så rymmer de och får jobb på en cirkus där de respekteras för sina hisnande nummer på hästryggen. Cirkusen tar dem till Berlin samtidigt som nazisterna kommer till makten och de båda unga männen börjar förstå vad de egentligen känner för varandra.

Så vävs berättelserna ihop till en där den unge mannen och hans gamle brukare visar sig ha mer gemensamt än vad man kunnat tro.

Ann-Cathrin Johansson, Bibliotekarie
Skellefteå kommun


Hästpojkarna utspelar sig i Stockholm i nutid varannat kapitel och i centrala Europa under 1920-1930-talet, varannat kapitel. Ett grepp som gör berättelsen extra spännande.

Anton jobbar i hemtjänsten i Stockholm. En av hans brukare är en gammal man som som inte pratar och som bara vill vara i sitt kök. Anton hittar olika saker i hans lägenhet som ger honom en känsla av att mannen är gay, precis som han själv är. Anton hittar gamla fotografier på hästar, cirkusartister varav två är unga män. Han hittar också ett brev från Gestapo.

Två pojkar på ett barnhem i Tjeckoslovakien på 20-talet rymmer och jobbar sedan på en cirkus som akrobater till häst. Pojkarnas vänskap utvecklar sig till ett kärleksförhållande. De turnerar runt i Europa och hamnar i Berlin där de kommer i kontakt med andra homosexuella och queera personer. I Tyskland har nazisterna börjat få allt mer makt och de har blivit allt mer hotfulla mot personer som inte passar in i deras normer.

Boken är vacker, sorglig och väldigt spännande. Den är välskriven och det märks att Johan Ehn har lagt ner mycket arbete på historisk forskning om hur det var att vara hbtq-person i Tyskland under andra världskriget. Nazisternas attack och brännande av böcker på Hirschfelds institut för sexuell forskning i Berlin, beskrivs väldigt levande.

Det är en sån där bok som känns som en film. Det är väldigt lätt att se allt framför sig medan man läser eller lyssnar. Jag valde att lyssna på boken. En utmärkt inläsning av författaren själv.

Christer Edeholt, Regionbibliotek Västerbotten

Förlagets beskrivning

Johan Ehn talks about his book The Horse Boys