Min pappa Ann-Christine’ av Ester Roxberg är en självbiografisk bok som handlar om författarens relation till sin pappa och pappans process – från att vara Åke till att bli Ann-Christine.

Det är en välskriven, uppriktig och ömsint skildring. Den fokuserar i första hand på Esters förhållningssätt och reaktioner på den förändring som sker med hennes pappa. Från de känslor av sorg och ilska som präglar den första tiden efter det att hon fått vetskap om pappans beslut till att helt och fullt acceptera sin nya pappa Ann-Christine. Hon minns tillbaka från sin barndom och försöker förstå hur hennes pappa har trängt undan en viktig del av sig själv.

I berättelsen finns också infogat några brev från Esters farmor till hennes son när han var liten och inlagd på sjukhus för sängvätning. Pappans barndom på 50-talet var fylld av förnekelse och förträngning. Man skulle inte prata om problem – ”hälsan tiger still” var det som gällde. Relationen mellan mor och son beskrivs som svår, modern visste nog men vägrade förstå.

Som helhet är det en mycket läsvärd bok. Jag hade även tänkt att se filmen min pappa Marianne som bygger på den här boken men tyvärr kom Coronapandemin emellan. Det får bli till hösten eller så istället.

Mats Hansson, Skellefteå

I den här boken berättar Ester  vad som händer när hennes far byter från att vara Åke till Ann-Christine

När Ester  är vuxen berättar hennes pappa Åke att han vill vara Ann-Christine, något hennes pappa har känt och burit med sig hela livet. Far och dotter har genom uppväxten haft väldigt starka band. Hon minns sin barndom och de äventyr de gjort tillsammans under hennes uppväxt i Zimbabwe.  Minnen som nu omprövas. Ester försöker förstå och acceptera, är omtumlad och upprörd. Känner förlust och känner sig lurad.

I den här boken är Ester den centrala personen och ger sig inte rätten att säga vad de andra i familjen tycker och tänker, men man får en viss inblick och känsla för Ann-Christine och hennes omställning till ett nytt liv.

Jag har full förståelse att dottern värld krackelerar och för den problematik som all säkerhet uppstår när det visar sig att ens far inte är den person man trott.

Trotts det är upprörda känslor och kaos i deras relation så lyser kärlek och de starka banden dem i mellan igenom i boken.

En stark och självutlämnande bok som berör. Jag har inte sett filmen som baseras på boken ännu, men det blir så småningom.

Carina Haldebo Winberg, Åsele

Förlagets beskrivning