Bitte Andersson

I slutet av regnbågen är Bitte Anderssons debutroman. Det är ett tecknat album och en rik historia om kärlek, sorg, saknad, vänskap och utanförskap. Huvudkaraktären är den åldrade Marja. Efter en brand i hennes lägenhet får hon hjälp av sin vuxna dotter att flytta in på ett gruppboende för äldre HBT-personer, Plejaderna.

Marja har i större delen av sitt liv levt i en samkönad och hemlig relation med Ann. Men Marja är sedan en tid änka, Ann dog i en svår sjukdom. Marja är förtärd av sorg över Ann, en sorg hon inte kan dela med någon. Detta är i detta tillstånd hon kommer till gruppboendet. Inåtvänd, tystlåten, nedstämd, på gränsen till apati. Det enda som ger Marja lite energi är den inre dialog hon för med den framlidna Ann.

Plejaderna visar sig bebos av en brokig och skön samling människor, var och en med sin egen komplexa bakgrund. Med deras hjälp börjar Marja långsamt bearbeta sin sorg och saknad efter Ann. Försiktigt öppnar hon sig.

Det vore förenklande att kalla I slutet av regnbågen för en bok om lesbisk kärlek. Den är det, men också så väldigt mycket mer. I ett komprimerat format lyckas Bitte Andersson skildra livets alla nyanser av ljus, mörker och gråskala, med människoöden som tecknas med en precis avvägning mellan psykologiskt djup och samhälleligt fågelperspektiv. Det är en bok för både hjärta och hjärna. Den framkallar tårar och skratt, men också eftertänksamhet och reflektion över hur våra liv och samhällen är (o)ordnade.

Magnus Åberg, Karlstads universitetsbibliotek

Förlagets beskrivning