Sara och Anna tipsar

Det blir allt svårare med åren, och med antalet böcker jag har läst, men detta är faktiskt en bok jag kan plocka ut som en av de allra bästa. Det hänger ihop med den kloka, humoristiska och varma berättarrösten som tillhör 15-åriga June, och det hänger ihop med den mästerligt vävda historien om syskonrivalitet, kärlek, förälskelse och drömmar.

Det är 1986 i New York och June och hennes syster Greta skjutsas varje söndag av sin mamma till morbror Finn som är konstnär. Han ska måla deras porträtt, och det är ont om tid, för Finn är döende i AIDS. Det är bara June som vet att porträttet är Finns svepskäl för att få träffa henne varje vecka trots att sjukdomen framskrider. Finn är hennes gudfar och allra bästa vän. Och djupt inom sig vet hon att hon är förälskad i morbror Finn, men det erkänner hon knappt ens för sig själv.

När Finn dör förlorar livet sin mening för June, men en person från Finns liv som June inte kände till tar kontakt. När den första rasande svartsjukan lagt sig kan June släppa in Toby i sitt liv, och steg för steg hjälper de två varandra att gå vidare.

Låt vargarna komma drar in läsaren en stämning som är svår att klara sig utan när boken tar slut. Den tecknar också en bild av tidsandan vid 80-talets mitt, synen på homosexuella och stigmat runt AIDS.

Sara Johansson, bibliotekarie
Umeå stadsbibliotek


En oerhörd historia om förlorad och funnen kärlek, om vad vänskap egentligen är och vad avundsjuka och hemligheter kan göra med en relation. 

En vacker och sorglig bok om fjortonåriga June som bor i New York, det är sent åttiotal och hennes älskade morbror och gudfar Finn går bort i den fruktade sjukdomen aids. June förlorar därmed den enda person som kan förstå henne och hon blir helt ensam i världen. Hennes föräldrar arbetar jämt och hennes storasyster Greta som förut stått så nära kan hon inte hålla sams med. Men så dyker Toby upp och en oväntad vänskap växer fram. En oerhörd historia om förlorad och funnen kärlek, om vad vänskap egentligen är och vad avundsjuka och hemligheter kan göra med en relation. 

Anna Sahlén, Umeå stadsbibliotek

Förlagets presentation