Adrian är bra på att spela hockey. Han är så bra att han får spela med de som är ett år äldre. Nivån är hög och Adrian är trots att han är yngst lagets stjärna. Han älskar att vara på isen, älskar sporten och är inte rädd för att pressa sig hårt. Hans framtid är redan utstakad. Både Adrians pappa och hans tränare liksom Adrian själv ser den framför sig.

Mitt i all press, att leva och andas hockeyspel, träning och taktik så dyker en ny kille upp i laget. Han vill spela på samma position som Adrian, något som Adrian absolut inte vill se hända. Dessutom har bästa kompisen Robin skaffat flickvän och Adrian sörjer över att tiden då flickor inte fanns i Robins värld är förbi och över att han inte får ha Robin för sig själv. Men han gör Robin till viljes och blir tillsammans med My som alla tycker är den snyggaste tjejen i sjuan. Det blir ett sätt att få vara nära Robin trots allt. För inte kan det ju finnas homosexuella hockeyspelare menar pappa. Och Adrian tiger och är ensam med sina tankar om det möjliga eller omöjliga med att vara kär i sin medspelare, homosexuell och hockeyproffs.

Det här är en bok som tar upp flera svåra och jobbiga saker i livet. Jag känner djupt med Adrian som måste bära flera tyngder på sina axlar.  Men det här är också en bok om att tro på sig själv och på att ibland våga välja vägar som verkar närmast oframkomliga. En bok för åldrarna 10-13 att sträckläsa. Både spännande och starka scener spelas upp, på isen liksom i det privata livet.

Anna-Lena Rönnholm                                                               

Lycksele bibliotek

Adrian 13 år, hockeytalang och med en pappa som spelat i NHL går i spetsen för en mobb gentemot Martin, nya killen i hockeylaget. I sin frustration och ångest inför det egna jaget projicerar Adrian sina rädslor på Martin. I ett försök att vara som ”alla andra” blir Adrian ihop med My, en av de snyggaste tjejerna på skolan, men på natten, i drömmen är det inte My som finns där, utan Adrians bäste vän Robin…

Marias debutbok är stark och tydligt. Fördomar, identitet, normer, rädslan för att inte passa in, att våga stå upp för det egna jaget, mobbing och integritet är ämnen som lyfts på ett lättillgängligt och igenkännande sätt. Att vara bög och hockeyspelare, ett behövligt tillskott i (ungdoms)litteraturen!

                                                                                         

Anniqa Markström, Kåge/Byske bibliotek

Förlagets beskrivning