Director: Gus Van Sant
Writer: Dustin Lance Black

Harvey Milk var född 1930 och filmen börjar på hans 40-årsdag, 22 maj 1970. Dagen då han konstaterar att han inte har åstadkommit något i livet. Tidigare i livet hade han varken varit öppen med sin homosexualitet eller politiskt engagerad.

Vi får följa med under några år när Harvey flyttar till San Fransisco och öppnar en kamerabutik i området Castro. Många homosexuella bodde redan i och omkring området och Harvey fick en krets av unga vänner runt sig och det pågick ofta samtal och diskussioner i Milks kamerabutik. Han såg att det inte fanns något som skyddade en person från att förlora jobbet eller vräkas på grund av sexuell läggning. Det gjordes polisrazzior mot gayklubbar och vid samma tid lades politiska förslag som skulle försämra villkoren för homosexuella.

Harvey Milks politiska engagemang började flamma upp. Han ville lyfta fram styrkan i att ett bostadsområde gemensamt skulle verka för förändring, att homosexuella skulle ha samma rättigheter som alla andra amerikaner och han började hålla uppskattade tal ute på gatan utanför sin butik. Harvey Milk ställde upp i lokalvalet och blev på tredje försöket invald som förvaltningsråd i San Francisco. Den förste öppet homosexuelle mannen på en sådan post i Kalifornien.

Jag tyckte mycket om filmen, den var gripande och hoppingivande, trots att jag visste att den skulle sluta sorgligt. Med tanke på hur stort avtryck Harvey Milk hann göra på sin korta tid som politiker är det omöjligt att inte börja tänka på vad han hade kunnat uträtta om han hade fått leva. Hans arv känns fortfarande aktivt och relevant och borde vara mer allmänt känt. DVD-utgåvans extramaterial där flera av de som fanns i kretsen kring Milk berättar mer om sina minnen från tiden var särskilt fint och värdefullt.

Milk är regisserad av Gus Van Sant och kom 2008. Filmen nominerades till flera och belönades med två Oscars-statyetter, till Sean Penn för bästa manliga huvudroll och för bästa originalmanus. Harvey Milks födelsedag 22 maj är sedan 2009 Harvey Milk Day i Kalifornien och Barack Obama tilldelade honom postumt presidentens frihetsmedalj samma år.

Anette Lindström, bibliotekarie
Umeå stadsbibliotek

Beskrivning på IMDB