Översättare Erik Titusson

Koltrasten Jack bestämmer sig för att han vill upptäcka världen. Han har alltid velat se havet. På stranden möter han fiskmåsen Jim. Tillsammans flyger de till Jims by. De flyttar ihop, trots att de andra fiskmåsarna i byn tittar snett på paret. De gillar inte fåglar som ser annorlunda ut. En dag hittar Jack böcker hemma hos Jim och förundras över att böckerna bara används för att elda med. Jim förklarar att ingen i hans by kan läsa. Då börjar Jack att varje kväll läsa en berättelse för Jim. Snart sprids ryktet bland fiskmåsarna om att Jack är en fantastisk berättare och de börjar bli alltmer nyfikna på honom.

Min vän Jim är både en fin historia om vänskap (eller en kärlekshistoria) och en berättelse om litteraturens styrka, illustrerad och skriven av Kitty Crowther.
Det är en mycket fin skildring som visar att världen blir större när vi inte alla är lika och när vi kan se bortom våra fördomar. Samtidigt är det en hyllning till högläsning och litteratur. Det är roligt och vackert berättat samt att det på samma gång finns ett allvar, och det blir aldrig förutsägbart.

Joakim Pasma, Bibliotekarie
Alva kultur, Umeå.

Förlagets beskrivning