Två unga tjejer med olika bakgrund som delar teaterdrömmar möts i denna dramatiska thriller med inslag av fantasy. Bokens primära målgrupp är ungdomar, men kan lika gärna läsas av vuxna.

Tamar kommer från Östersund, en kärleksfull familj och ett tätt sammanbundet kompisgäng. Drömmen om att satsa på teatern har fått henne att söka till och slutligen komma in på Norra Latin, ett prestigefullt gymnasium med teaterlinje i Stockholm. Där möter hon och blir förälskad i Clea Borglund, en stockholmare med familj i teatern, redan en etablerad skådespelare som har en självklar plats på skolan. Tamar själv har svårt att passa in och få kompisar. Boken handlar mycket om hur det är att vara ung, om att hitta sin egen väg men samtidigt passa in. Den känns samtida, till exempel kring hur huvudpersonerna förhåller sig till sociala medier.

Det visar sig ganska snart att det förutom kärlekshistorien, utmaningarna för Tamar att passa in, och olika relationsproblem i huvudkaraktärernas liv även finns något mystiskt och övernaturligt på skolan. En mörk hemlighet och en mystiskt gestalt från skolans förflutna drar in karaktärerna på olika sätt och ger boken ytterligare en dimension.

Tamar förmodas vara men är ej uttalat lesbisk och Clea bisexuell. Tamars bästa vän antyds vara icke-binär och någon av Tamars vänner har samkönade föräldrar. Jag tycker att karaktärerna känns genomtänka och intressanta och att boken är spännande och välskriven.

Magnus Brändström
utvecklingsledare IT Kultur
Umeå stadsbibliotek

Förlagets beskrivning