Sheherazade bor i en förort till Köpenhamn, Parkerne. Hon flydde till Danmark med sina föräldrar när hon var sju år. Pappan är traumatiserad av krig och tortyr och vårdas för tillfället på sjukhus för hjärtproblem. Mamman städar på nätterna och sätter allt sitt hopp till Sheherazade, hon ska bli föräldrarnas ”pil in i framtiden”, utbilda sig till läkare och få många barn. Familjen är muslimska araber och föräldrarna har blivit allt mer konservativa med åren.

I området där de bor håller alla koll på varandra. ”Under ditt finger” syftar på ett arabiskt talesätt. Du ska uppföra dig ordentligt, annars kommer folk att peka finger åt dig. Har du gjort något olämpligt eller förbjudet, haram, har du blivit en skam för din familj och du är under alla andras finger. Sheherazade försöker leva upp till föräldrarnas förväntningar för att inte göra dem besvikna, men inombords har hon en längtan efter något annat än det begränsande livet i Parkerne. Hon går visserligen på ett gymnasium som ligger i en annan del av stan, men där sticker hon ut då hon är den enda eleven som bär slöja och hon måste stå ut med fördomsfulla kommentarer. Även om Sheherazade kan ge svar på tal blir hon sårad. 

Men så dyker Thea upp i Sheherazades liv. De möts första gången vid chokladautomaten på sjukhuset. Theas mamma är inlagd och Sheherazade är där för att hälsa på sin pappa. De klickar direkt. Thea har samma humor och hon är dessutom en av de första Sheherazade träffat som kan uttala hennes namn utan problem. De börjar umgås mer och mer och blir så småningom förälskade. Vilket är förbjudet för Sheherazade. Det vore en katastrof om det kom fram. Därför får de smyga med sin kärlek. De lyckas hålla den hemlig tills den dagen de kysser varandra i sjukhuskorridoren och Sheherazades mamma dyker upp och ser dem. Då rasar allt, Sheherazade har förstört inte bara för sig själv utan för hela familjen. Hon har dragit skam över dem och hennes mamma väljer att förskjuta henne. ”Du hamnar i helvetet. Du berättar inte det här för din pappa. Det skulle ta död på honom.” Sheherazades pappa som redan har slutat leva men som en gång skrev dikter om livet och kärleken, kanske är det ändå just honom hon ska prata med?

Under ditt finger tar upp ojämlika maktstrukturer och begränsande normer kring kön, sexualitet, klass och etnicitet. Det är tungt och allvarligt men berättelsen innehåller även humor, värme och hopp. Sheherazade är lätt att tycka om, hon är tuff, rolig och smart. Det finns ett härligt driv i texten och jag gillade att den varvas med utdrag ur de fanzines som Sheherazade gör, där hon skriver för hand och gör bildcollage. En viktig ungdomsbok om att hitta sig själv och ha styrkan att bryta tabun.

Rebecca Rosendahl, Holmsunds bibliotek

Förlagets beskrivning