TV-serien Schitt’s Creek är en komediserie som handlar om den rika familjen Rose som plötsligt blir bankrutt och tvingas börja om på nytt i den lilla staden Schitt’s Creek.

Serien består av sex säsonger, men det är först efter kanske första eller andra säsongen som den verkligen börjar hitta sina egna vingar och då flyger den också riktigt högt! Schitt’s Creek är en sån där serie där det går igenom rutan hur roligt och stor och fin gemenskap de måste ha haft tillsammans i teamet i stort; alltifrån huvudpersoner och biroller till personal bakom kameran och så vidare.

Från en ganska enkel och traditionell premiss växer serien med tiden; mycket tack vare den kvicktänkta humorn, välspelade skådespelarinsatserna och trovärdiga emotionella inslag.

Schitt’s Creek har blivit stort i hbtq-communityt och det av flera skäl; kanske särskilt på grund av huvudpersonerna David och Moira Rose samt hur sexualitet porträtteras överlag.

David är pansexuell och något serien blivit hyllad för är bland annat gällande hur personerna i den lilla staden reagerar på det, eller rättare sagt, inte reagerar. Den typen av icke-reaktion målar upp en tillåtande och accepterande värld, vilket är precis det som skaparna bakom serien säger sig vilja åstadkomma.

Dan Levy som spelar David och även är en av skaparna, har fått mycket hyllningar för hur hbtq-representation genomsyrar både manus och karaktären David.

Moira Rose, Davids mor, har blivit något av en gay-icon. Detta dels för att hon klär sig som diva, men även för hur för sig och hur hon talar. Moira har också en fantastisk uppsättning peruker som matchar dels hennes klädval, men även hur hon mår och känner sig.

Läs mer om Dan Levy’s tankar kring att spela en pansexuell karaktär:

Videosnutt med Patrick när han sjunger “You’re simply the best” till sin pojkvän David:

Videosnutt när David jämför viner med hur han ser på sin sexualitet:

Johan Sundlöf, biblioteksutvecklare, Regionbibliotek Västerbotten