Filmtips 2007

Manus och regi: Jonah Markowitz
Producent: Julie Disalvatore

Shelter är ett romantiskt drama från 2007. Filmen utspelar sig i Californinen. Huvudpersonen, Zach, drömmer om att bli konstnär. Han lever i verklighet där drömmarna måste stå tillbaka. Han försörjer sig som kock för att kunna ta hand som sin sjuke far, sin syster, och hennes son. Den fritid han har ägnar han åt sin konst och att surfa. Han har en ytlig relation med en flickvän.

Genom en vän träffar han Shaun. Intresset för surfning leder till en vänskap som så småningom övergår till attraktion och förälskelse. Zach och Shaun har helt olika bakgrund och livsvillkor. Den framväxande relationen gör att Zach ställs inför nya utmaningar. Han måste hantera omgivningens reaktioner, sin familj, och sin identitet. Samtidigt som relationen utvecklas och fördjupas och så utvecklas också Zach som person. Tillsammans bygger Zach och Shaun upp en gemensam framtid. Filmens slut lämnar tittaren med en känsla av hopp och framtidstro.

Filmen rör sig i en verklighet som skiljer sig från den stereotypa medelklass som så ofta skildras i film. I stället för en förutsägbar komma-ut och växa-upp berättelse, får vi en trovärdig skilding av två människors möte och av hur tillit och kärlek kan förändra människors liv.

Historien är väl berättad. Skådespelarnas rollporträtt förmedlar en befriande känslomässig trovärdighet. Produktionen är, trots en låg budget, av mycket hög kvalitet.

Filmen har blivit uppmärksammad och har vunnit många utmärkelser. Trots att den nu har några år på nacken så återkommer den fortfarande högt upp på topplistor och i omröstningar. Den har blivit klassisk.

Stefan Lindström
Umeå stadsbibliotek

Presentation på IMDB