Roman för unga vuxna

Sjöhästar är estradpoeten Niklas Mesaros debutroman. Romanen skildrar en kärleksrelation, från första mötet till en novemberdag fem år senare då den ena inte längre vill. Eller egentligen startar det med början av slutet då Nasim en morgon i förbifarten säger

 “Nilo, jag har tänkt. Vi kanske behöver en paus. Vi pratar om det ikväll. Hej då.” 

Dörren stängs och berättarjaget Nilo ligger som fastfrusen kvar i sängen. Under sju händelserika dagar får läsaren följa Nilos tankar. Desperata försök att rädda förhållandet, förstå sig själv och det smärtsamma i att släppa taget. En tredje viktig karaktär i romanen är Nilos bästa vän Anya som kommit till sverige som flykting från Libyen.

 “Men det var inte kriget som fick henne att fly. De verkliga dödshoten kom från hennes egen släkt. När de förstod att hon inte ville bli ihop med en man, och än mindre gifta sig.”

Att Niklas är poet märks från första sidan. Lekfullheten med språket och formuleringar som i början fick mig att haja till och stanna upp i läsningen. Det tog mig en stund att komma in i handlingen men när jag gjorde det var jag fast. En vacker ovanlig roman som är underhållande och sorglig men aldrig tråkig. Att bokens titel är Sjöhästar känns helt självklart, så fint men sorgligt.

Ingrid Lundgren, Bibliotekarie
Maja Beskowbiblioteket, Umeå