Jag har läst en ungdomsbok som var mycket bra. Den innehåller väldigt mycket av den problematik som ungdomarna måste tackla i dag. Den handlar om homosexualitet, ätstörningar, droger, kärlek, sorg, kompisar, skola, ja allt som kan vara extra jobbigt i livet.

Boken handlar om Simon 15 år, som ska börja gymnasiet. Han bor med sin pappa och lillebror, hans mamma är död sedan en tid. Familjen sörjer, men lite var för sig. Man pratar inte om mamma. Det är bara jobbigt. Lättare att trycka undan känslorna än att prata om dom. Simon spelar fotboll i ett lag hemma i Stockholm, vilket han älskar och vill satsa på. Han söker till ett fotbollsgymnasium i en annan stad, och till hans stora lycka kommer han in där.

Pappa, Simon och lillebror flyttar och han börjar i den nya skolan, och i det nya fotbollslaget. Han gör sitt yttersta i laget och det går bra. Han lär känna Peter som blir hans bästa kompis. Det han saknar från Stockholm är sin flickvän och sin farmor.

Men en dag under ett träningspass får han höra att han blir nog snabbare på planen om han blev lite lättare. Och det är starten på ett helvete för Simon. Han slutar nästan att äta. Ljuger om sina måltider, kräks på toan, kräks i påsar som han lägger i en låda under sängen. Vikten rasar men det är inte tillräckligt. Snart får han några piller av en annan kille i laget, som gör så att man blir piggare och att hungerkänslorna försvinner. Och det stämmer. Toppen tycker Simon.

En kväll på en fest hos en kompis så blir Peter väldigt berusad så Simon följer honom hem för att sova över. Då helt plötsligt kysser Peter Simon. Simon chockas och går hem. Killarna undviker varandra i flera veckor efter det. Simon blir fysiskt sämre och till slut kollapsar han och hamnar på sjukhus och sen på ett behandlingshem för de som har ätstörningar. Han blir kvar där rätt länge och hinner fundera över livet och vad som är viktigt.

En tid efter han skrivits ut så träffar han Peter och dom närmar sig varandra och börjar prata om vad som hände dom emellan. Simon har nu insett att Peter är homosexuell, men att det spelar ingen roll. Peter är Peter oavsett om han riktar sin kärlek mot killar eller tjejer. Simon gillar honom som han är.

Britt-Marie Arvidsson/ Fredrika och Åsele bibliotek

Förlagets beskrivning