Ann-Cathrin och Magdalena tipsar

Det här är berättelsen om Karin. Hon är femton år och på väg in i vuxenlivet. Året är 1976. En ny tjej kommer till klassen och Yvonne, Lena och Karin går för att prata med henne när hon sitter ensam på en bänk utanför skolan när alla andra äter sin lunch i matsalen. Hon heter Anja och kommer från Jönköping. Hennes hår är ljust, nästan vitt, och efter skolan slumpar det sig så att Anja och Karin följs på hemvägen. De bor ju å samma håll. Nästan grannar.

Karin följer med Anja hem och förvånas över hur bortstädat allt är i deras lägenhet. Rent. Till skillnad från den lägenhet som Karin delar med sin mamma. Hemma hos Karin ligger det tidningar, disken är odiskad och dammet samlas i små högar, inte helt osynliga.

Karin och Anja umgås gärna med varandra och får en medbrottsling i Karins mamma. Anjas mamma Margit vill inte gärna att Anja är ute och festar, utan ser till att dottern gör läxor och går i kyrkan. Karins mamma *** tycker att tjejerna behöver leva och ha kul, så hon lurar Anjas mamma att tro att Karin är en mönsterelev med stort hjärta, så Anja kan komma över när tjejerna vill gå ut och festa, gå på bio eller bara vara tillsammans.

Vänskapen med Anja leder till kärlek från Karins sida, men det är så svårt att veta om den är besvarad. Per finns ju också och han verkar betyda mer för Anja än vad Karin vill. Eller…?

En vacker bok om kärlek i en tid, då samkönade förhållanden inte var legitima. Särskilt inte i ett hem präglat av en stark religiös tro, som fallet är för Anja.

Ann-Cathrin Johansson, Bibliotekarie
Skellefteå kommun


Det är år 1981. Karin är drygt 20 år och ska just flytta ihop med sin kille när hon får reda på att hennes i högsta grad frånvarande pappa har dött. Dödsfallet gör att Karin börjar tänka på sommaren för fem år sedan, en sommar full av omvälvande händelser. I stället för att åka till killens lägenhet åker hon hem till sin mamma och till de platser där allting hände.

1975 flyttade Anja till Karins bostadsområde och började i samma niondeklass som henne. Anja med det ljusa, nästan vita håret blir den bästis som den ensamma Karin saknat. Anja lever i en strängt frireligiös familj och är mycket hårt hållen. Ändå har hon erfarenheter som Karin saknar: hon har haft en kille, hon är inte främmande för sex, och hon har även druckit alkohol. Naturligtvis har allt detta skett i största hemlighet för föräldrarna. Det dröjer inte länge förrän Karin upptäcker ärren som Anja har på sina armar, och hon förstår också att Anja blir slagen hemma.

Anja och Karin blir oskiljaktiga, och deras kompisrelation verkar utveckla sig till något mer än så, åtminstone känns det så för Karin. Anja har visserligen klasskompisen Per hängande efter sig, men Karin tror ändå att Anja gillar henne mest. Under ett ungdomsläger på sommaren efter nian inträffar katastrofen.

Magdalena Stenlund, Skellefteå bibliotek

Förlagets beskrivning