Om Ester Blendas Nordströms liv

Hon föddes 1891 i Stockholm.  En helt ny bekantskap blev hon för mig och ett högst spännande kvinnoporträtt.  Hon var Sveriges första Wallraffare innan ordet ens fanns.   Ester gick inte i skolan, utan undervisades i hemmet av privatlärare, men ansågs ”arbetsovillig”. Hennes upptåg blev fler, farligare och resulterade i stryk och husarrest. 

Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån vid 13 års ålder för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.
Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika.   Och allt detta utmynnade ju i intressanta och omdebatterade böcker och artiklar.

Många var de män som svärmade runt Ester Blenda Nordström, inklusive hennes nära vän Elin Wägners man, men själv föredrog hon en kvinna. Hon hade ett mångårigt till och från-förhållande med Carin Frisell, och de gjorde flera resor tillsammans.  Utåt sett var de väninnor, men i från kvarvarande brev har eftervärlden konstaterat att det snarare en kärleksrelation. Något som var tvunget att hemlighållas då en sådan relation var straffbar ända fram till 1944.  Homosexualitet var dessutom sjukdomsklassat fram till 1979. Då Ester befann sig långt borta på reportageresan i Amerika blir hon grymt sviken av sin älskade Carin.  Hon fick där veta att Carin gift sig. Efter många års missbruk och sjukdom dog Ester Blenda Nordström den 15 oktober 1948 av lunginflammation, 57 år gammal.

Homosexualitet har troligen alltid funnits och att de som tvingats bära det som en hemlighet har farit väldigt illa.  Ester beskriver från sin sjuksäng i slutet på sitt liv ett brev till sin bror och ber sin familj om ursäkt att hon svikit dem och ”bränt sitt ljus i båda ändarna”. En viktig bok att läsa om en modig och orädd kvinna som troligen blivit många unga kvinnliga journalisters förebild, Jag är glad att jag fick göra denna bekantskap.

Wivianne Lundberg, Anderstorpsgymnasiets bibliotek i Skellefteå

Förlagets beskrivning