Rött, vitt och kungligt blått utspelar sig i en parallell samtid, liknande den värld vi lever i men istället för att Donald Trump blev vald till president fick USA istället sin första kvinnliga president.

Ungefär tre år senare lär vi känna bokens huvudkaraktär, the first son Alexander som tillsammans med sin syster och sin bästa vän lever livets glada dagar mitt i politikens epicenter. Det enda irritationsmomentet i Alex liv är ärkerivalen prins Henry av England. Det finns inte en person i världen som Alex stör sig lika mycket på och under ett officiellt besök i Storbritannien lyckas Alex ställa till med en diplomatisk kris när han och Henry hamnar i bråk. Varken politiken eller monarkin är speciellt intresserad av hur de båda känner för varandra utan det enda som gäller nu är att de båda måste låtsas vara vänner och synas tillsammans för att inte skaka relationen mellan USA och Storbritannien. Det här är en romans så när Alex och Henry börjar lära känna varandra, till sin förvåning blir vänner och så småningom förälskar sig i varandra kommer det inte som någon överraskning. Men de är ett härligt par att få följa, utvecklingen av deras relation i kombination med politiska intriger och stelbent engelsk monarki är underhållande och jag skulle älska om det här paret fanns i verkligheten.

Boken är rätt lättsmält och kanske inget om man vill läsa en mer seriös och problematiserande skildring av ett homosexuellt ungt par i maktens centrum, även om paret har hinder och svårigheter att överkomma så vet man som läsare att det kommer att ordna sig på något vis. Men om man känner för humoristisk feelgood med hbtq-tema kan jag rekommendera Rött, vitt och kungligt blått.

Jannice Jonsson
Barn- och ungdomsbibliotekarie, Dorotea bibliotek.

Förlagets beskrivning